15 Kasım 2009 Pazar

Saray Baklavası
















Hamur Malzemeleri:
  • 1 çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı erimiş margarin
  • 2 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 tutam tuz
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

İç Malzemeleri:

  • 500 gr süt
  • 60 gr irmik
  • 200 gr toz antep fıstığı

Üzerine:

  • 250 gr tereyağ

Şerbeti İçin:

  • 5,5 su bardağı su
  • 5,5 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı:

  • Süt, sıvı yağ, erimiş margarin, yumurta, sirke, yoğurt ve tuz karıştırılır.
  • Un ve kabartma tozu eklenerek yumuşak bir hamur yoğrulur.
  • Hamur 30 dk dinlendirilir.
  • 20 bezeye ayrılır.
  • Her beze nişasta ile tatlı tabağı büyüklüğünde açılıp, aralarına nişasta serpilerek 10 tane üst üste konur.
  • Daha sonra oklava ile tepsi büyüklüğünde açılır.
  • Ara katına irmikli muhallebi ve üzerine antep fıstığı serpilir.
  • İstenilen şekilde dilimlenip, üzerine eritilmiş, üzerinden köpükleri alınmış, kızgın tereyağ gezdirilir.
  • 180 derecede kızarana kadar pişirilir.

İç Malzemelerinin Yapılışı:

  • Süt tencerede kaynatılır.
  • Yavaş yavaş karıştırılarak irmik ilave edilir.
  • Muhallebi kıvamında pişirilir.
  • Ilıklaştığında hamur üzerine yayılır.

Şerbetin Yapılışı:

  • Şeker ve su, şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Kaynayınca ocağın altı kısılır.
  • Ağdalı bir kıvama gelene kadar 30-35 dk kaynatılır.
  • İndirmeye yakın limon suyu ilave edilir.
  • Soğuk şerbet, ılık tatlının üzerine dökülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder