- Yemeğin miktarını artırmak gerekiyorsa, tuz ve baharat dışında kalan herşeyi aynı ölçüde artırmak gerekir.
- Yemegin tuzu ve karabiberi tadına baktıkdan sonra konulur.
- Yemek ateşten alındıktan sonra, kapağın hemen açılması gerekir. Yoksa, yemek fazla yumuşar. Kapağın yemek soğuduktan sonra kapanması gerekir.
- Yemeğin çabuk soguması için, buzdolabına konulmaması gerekir. Kabıyla birlikde içine iki tatlı kaşığı tuz atılmış soğuksuya oturtmak yeterlidir.
- Yemeğin tuzu fazla kaçmışsa, içine 1 tane büyük patates konur.
- Çorba fazla sulu olduysa, ateşden indirmenden önce 1 tane rendelenmiş çiğ patates konup biraz daha kaynatmak yeterlidir.
- Sebzeler küçük küçük doğranmalıdır. Böylece hem vitamin kaybı önlenir hemde çabuk pişmesi saglanır.
- Patateslerin kararmadan pişirilmesi için, pişme suyuna 1 çorba kaşığı sirke konulması yeterlidir. Böylece daha lezzetli olurlar.
- Kızartma tavasından yağ sıçrıyorsa, kapakla kapatmak gerekir.
- Artan yağı tekrar kullanmadan önce, ince bir süzgeçten veya tülbentten süzmek gerekir. En iyisi artan yağı bir daha kullanmamaktır.
- Patlıcan kızartırken, kararmaması ve fazla yağ çekmemesi isteniyorsa, kızartmadan önce 10 dakika tuzlu suda bekletilmesi yeterlidir.
- Tavuğun "nar" gibi kızarması isteniyorsa, pişmesine yakın üzerine tuzlu su sürmek gerekir.
- Ufak balıkların daha iyi kızarması için, una bulamadan önce süte batırılıp çıkarılması iyi olur.
- Lahana yada karnıbaharlar pişerken çıkardığı kokuyu önlemek için bir parça tülbente birkaç dilim ekmek sarılıp tencereye koymak yeterlidir.
- Kıvırcık salatayı canlandırmak istiyorsanız bir kaba limon doğrayıp su doldurmanız ve salataları doğradıktan sonra içine koyup bir gece bekletmeniz gerekir.
- Ciğerin daha lezzetli olması için sütün içinde yarım saat bekletildikden sonra pişirilmesi yeterlidir.
- Sucugu kolay soymak için boydan boya çizmek sonrada su altında soymak gerekir.
- Salçanın bozulmaması için hava almaması şarttır. Bunu sağlamak için ağzını kapamadan önce kapağını zeytinyağla yagladıkdan sonra sıkı şekilde kapatmak yeterlidir.
- Yemeklerde salçanın fazla kullanılmaması sağlık açısından faydalıdır.
- Domateslerin uzun süre saklanması için serin karanlık ve rutubetsiz bir yere konulması gerekir.
- Domatesleri kolay soymak için kaynar suya çıkarmak yeterlidir.
- Limonun kurumasını önlemek için küçük bir tabağa 1 tatlı kaşığı sirke konur. Sonra limon kesik tarafı tabağa gelecek şekilde yerleştirilir.
- Limonun suyunu artırmak için kesmeden önce 2 dakika kadar suda tutmak yeterlidir.
- Limon kullanılacagı zaman enine degil de boyuna kesilmelidir.
- Soğan soyarken gözlerin yaşarmaması için bir kaba konulmuş suyun içinde soymak yada üstüne "sirke" serpmek yeterlidir.
- Yumurtalar tek tek kırılmalıdır. Böylelikle bozuk olanı ayrımak kolay olur.
- Yumurtalar porselen kapta çırpılırsa hem daha iyi kabarır hemde kararmaz.
- Yumurtanın sarısını akından kolayca ayırmak için küçük bir kapta kırlıan yumurta başka bir kabın içine oturtulmuş ince delikli bir süzgece boşaltılır. Böylelikle yumurtanın akı süzgeçin deliğinden altındaki kaba süzülerek akar . Sarısı ise süzgeçin alınta kalır.
- Izgara yaparken ızgaraını iyice ısınmasını beklemek gerekir.
- Sert etleri çabuk pişirmek için tencereye bir parça "ekmek içi" atmak yeterlidir.
- Kebaplık etlerin daha lezzetli olması için 1 fincan soğan suyu 1 fincan zeytinyağı yeterlidir (tavsiye ederim mutlaka
yapın)
- Koyun veya kuzu eti üstlerine biraz "biberiye" serpilir kemik uçlarına biraz sarmısak sürülür ve az rafine yagla fırında kızartılırsa daha lezzetli olur.
- Haşlanan et sertleşmişse eski haline getirmek için şu işlem yapılır: tencereye yarım çorba kaşığı tereyagı ve 2 bardak su kondukdan sonra ateşe oturtulur. Kaynayınca etler kuşbaşı doğranıp ilave edilir. 15 dakika kadar pişirilir. Sonra arzu edilirse "söğüş" olarak yenilebililr. Salça ilave edilerek yemek de yapılabilir.
- Et pişirirken limon suyu (1 kilo ete 1 çorba kaşıgı limon suyu) ilave edilirse, hem çabuk pişer hemde yumuşak olur
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder